Kako poiskati psihoterapevta in kako najti pravega zase? (3.del)

20. avgusta, 2023Snežana Kragelj

Kako vedeti, kateri psihoterapevtski pristop je za vas najbolj primeren?

V prejšnjem članku ste lahko prebrali kateri psihoterapevtski pristopi obstajajo. Članek je bil napisan z namenom, da bi razumeli kaj pomenijo nazivi, ki jih ob svojih imenih navajajo psihoterapevti.

V tem članku pa bi vam rada razložila, kako vedeti kateri psihoterapevstki pristop je za vas najbolj primeren in kako preveriti ali je psihoterapevt res strokovno usposobljen.

V kolikor se na tem področju niste izobraževali, vam samo ime pristopa ne bo povedalo veliko. Razlaga v prejšnjem članku vam pomaga v toliko, da se lahko osredotočite na to, ali želite raziskati vzroke vaših težav in ste pripravljeni na daljšo, poglobljeno psihoterapijo ali bi raje krajšo, na simptome usmerjeno terapijo? Če čutite, da recimo ne veste kaj bi radi počeli v življenju ali veste, da počenjate nekaj kar vam ni všeč pa ne veste kaj vas v resnici osrečuje, se lahko odločite za terapevte iz humanistične ali integrativne smeri.

Pri tem bi rada poudarila, da terapevti, ki imajo večletne izkušnje, imajo poleg osnovnega izobraževanja za psihoterapevte, opravljenega veliko usposabljanja tudi iz drugih smeri. Po mojih izkušnjah so psihoterapevti po navadi nadpovprečno izobraženi strokovnjaki. Zato boste pri delu večine terapevtov po vsej verjetnosti opazili, da združujejo pristope različnih modalitet.

Če še vedno ne veste kateri psihoterapevt bi bil najbolj primeren za vas, bi vam rada podala še eno priporočilo kako se odločiti za terapevta: če vas je predstavitev terapevta na spletu pritegnila in prepričala, ga kontaktirajte in se dogovorite za prvo srečanje. Prvo srečanje je po navadi namenjeno temu, da se s terapevtom spoznate, da poveste kaj si želite, zakaj prihajate in da vam terapevt pove, na kakšen način dela. Takrat se tudi povprašajte kako vam ustreza biti ob njem/njej in si odgovorite na vprašanje ali je to oseba, s katero se boste zlahka srečevali naslednjega pol leta, mogoče celo eno ali več let?

Kako vedeti ali je terapevt res strokovno usposobljen?

Velikokrat slišim, da se ljudje sprašujejo, kako vedeti ali je oseba, ki se razglaša za psihoterapevta res strokovno usposobljena. Ljudi skrbi ali bo psihoterapevt znal strokovno pristopiti k njihovim problemom. To je seveda zelo pomembno vprašanje. Kako lahko preverite ali se je psihoterapevt res udeležil strokovnega usposabljanja in ali je opravil vse študijske obveznosti? To lahko preverite na sledeč način.

V Sloveniji je psihoterapevtska dejavnost urejena v sklopu Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP), ki je nevladna in nepridobitna strokovna zveza, ki povezuje psihoterapevtska strokovna društva priznana s strani Evropske zveze za psihoterapijo (EAP).  V tem združenju (EAP) je danes vključenih več kot 150.000 psihoterapevtov. EAP določa izobraževalne standarde za poklic psihoterapevta. (4)  Članice SKZP so zavezane, da pri usposabljanju terapevtov upoštevajo te standarde.

V SKZP so vključeni:
• Društvo za realitetno terapijo Slovenije,
• Slovensko društvo za geštalt terapijo,
• Društvo za transakcijsko analizo Slovenije,
• Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije,
• Slovensko društvo za integrativno terapijo,
• Slovensko društvo za integrativno psihoterapijo in transakcijsko analizo,
• Slovensko društvo za logoterapijo,
• Evropsko združenje psihoanalitičnih pristopov – Slovenija,
• Slovensko društvo za psihodramo,
• Združenje plesno-gibalnih psihoterapevtov Slovenije,
• Združenje likovnih terapevtov Slovenije.

Društva in inštituti, ki so vključeni v SKZP, imajo seznam svojih študentov – psihoterapevtov. Na spletnih straneh posameznih društev in inštitutov boste našli sezname psihoterapevtov, ki izpolnjujejo študijske pogoje SKZP in EAP. Tako lahko preverite ali je terapevt, s katerim želite sodelovati, res strokovno usposobljen. Če vašega psihoterapevta ne najdete na tem seznamu, pokličite na društvo oziroma na inštitut in povprašajte ali je opravljal izobraževanje pri njih.

Katere informacije o psihoterapevtu je pomembno, da pridobite:

  • katero smer psihoterapije je zaključil,
  • kakšne so značilnosti tega psihoterapevtskega pristopa,
  • ali je član društva ali inštituta, ki je član SKZP,
  • ali je specializant (je izobraževanje že zaključil in se pripravlja na diplomo) ali je že diplomiral (certificiran psihoterapevt),
  • koliko ur lastne terapije ima za seboj,
  • kdo je njegov/njen supervizor?

Odgovori na zgornja vprašanja so zelo pomembna, ker se žal v praksi dogaja, da se najdejo osebe, ki se razglašajo za psihoterapevte, pa to niso. Psihoterapevt se ne postane na podlagi vikend delavnic za osebnostno rast ali usposabljanja iz posamezne psihoterapevtske tehnike, metode ali intervencije. Pridobitev poklica psihoterapevta zahteva najmanj štiri leta usposabljanja iz določene psihoterapevtske modalitete (pristopa). Vsak terapevt mora opraviti proces lastne terapije, to pomeni, da je tudi terapevt bil pri svojemu terapevtu. To je za terapevta izredno pomembna izkušnja, ker na tak način lažje razume klienta, ker je tudi sam šel čez ta proces. Obenem mora terapevt imeti svojega supervizorja, ki je po izobrazbi tudi psihoterapevt. Supervizor spremlja delo terapevta in preverja, ali je njegovo delo etično in odgovorno.

Kako vzpostaviti prvi kontakt s psihoterapevtom?

Ko ste pregledali ponudbo terapevtov na spletu in se odločili za nekoga, ga lahko pokličete ali mu napišete mail. V prvem stiku je pomembno, da se predstavite, poveste da razmišljate o psihoterapiji, povejte kakšen problem si želite razrešiti (recimo težave v odnosih, izguba interesa in volje, nezmožnost postaviti se zase, žalovanje zaradi npr. smrti bližnjega itd …). Povprašajte ali se lahko srečate z njim / njo?
Terapevta lahko povprašate po njegovem razpoložljivem času, načinu dela, ceni uri, načinu plačevanja. Postavite seveda tudi vsa tista vprašanja, ki vas zanimajo.
V kolikor vam odgovori in informacije, ki vam jih je podal terapevt ustrezajo, se dogovorite za prvo srečanje.

Naslednjič: Kako poteka prvo srečanje in kako se pripraviti nanj?

Viri:
1: https://www.youtube.com/watch?v=kTb4kr7Lvas&t=993s
2: https://www.psihoterapija-ordinacija.si/psihoterapija/oblike-in-vrste-psihoterapije/vrste-psihoterapije-pristopi
3: Žvelc M. (2011). Kaj je psihoterapija? V M. Žvelc, M. Možina in J. Bohak (ur.), Psihoterapija (str. 1-9). Ljubljana: Založba IPSA.
4: Možina M. in Ocvirk T. S. (2020): Sodobna družba je na pragu kolektivnega samomora: intervju s psihiatrom in psihoterapevtom Miranom Možino. V Kairos, volumen 14, 299-308.

Prejšnji članek Naslednji članek