Travmatska vez in travmatska povezanost

26. septembra, 2020Snežana Kragelj

Kaj je travmatska vez? Kdaj in kako vzpostavimo travmatsko povezanost?

Ta članek sem napisala zato, da pojasnim, kaj je travmatska vez, kako nastane in kako si lahko pomagamo, če smo imeli travmatsko vez ali jo ravno doživljamo.

Ljudje se pogosto ne zavedajo, da so živeli ali živijo v travmatskio vezi (odnosu). Prvi korak do osvoboditve je prepoznavanje takšne vezi.

Travmatska povezanost ali travmatska vez

Kaj je travmatska povezanost?

Travmatska povezanost pomeni, da smo zvesti osebi, ki je za nas škodljiva ali celo uničujoča. To se zgodi zaradi ciklov zlorabe, ki jim sledi občasna ljubezen ali nagrada. Takšno ravnanje ustvarja močno čustveno vez, ki jo je zelo težko prekiniti. Ljudje se pogosto ne zavedajo, da so v travmatični vezi, medtem, ko lahko drugi zunaj zveze jasno vidijo, da gre za uničujoč odnos.

Po besedah dr. Patricka Carnesa so te vrste uničujočih zvez znane kot “izdajalske vezi” in lahko potekajo v vseh okoliščinah, kjer je mogoče vzpostaviti odnos. Pojavijo se lahko v romantičnih odnosih, prijateljskih odnosih, v družini in na delovnem mestu.

7 faz travmatske povezanosti

 1. Ljubezensko bombardiranje: Zasujejo vas z obilno ljubeznijo, laskanjem in spoštovanjem, da bi si pridobili naklonjenost.
 2. Zaupanje in odvisnost: poskusijo narediti vse, da pridobijo vaše zaupanje in vas naredijo močno odvisne od njihove ljubezni in potrditve.
 3. Kritika: sčasoma niso več tako navdušeni nad vami, začnejo vas kritizirati. Krivijo vas, obdolžijo za razne stvari in postajajo vedno bolj zahtevni.
 4. Zamegljevanje (Gaslighting): Karkoli gre kaj narobe, rečejo, da ste vi krivi. Zato začnete dvomiti o lastnem dojemanju. Začnejo čustveno izsiljevati, zato raje popustite, začnete verjeti njim, in ne sebi.
 5. Opuščate nadzor: Zmedeni ste, ne veste več, čemu bi verjeli, toda vaš edini način, kako priti ponovno do njihove ljubezni, naklonjenosti in se ponovno dobro počutiti ob njih je to, da jim popustite, priznate krivdo, sprejmete kritike na svoj račun in delate stvari tako, kot njim ustreza.
 6. Izgubljate sebe: Ko se postavite zase, se stvari poslabšajo. Zadovoljite se s čemerkoli, zato, da boste imeli nekaj miru in preprečite, da se prepiri ustavijo. Izgubljate samozavest.
 7. Zasvojenost: zasvojeni ste z vzponi in padci. Vaše telo je na visoki ravni kortizola (stres) in hrepeni po dopaminu (užitek). To ustvarja krog odvisnosti, ki je zelo podoben odvisnosti od mamil.

Znaki, da ste z nekom v travmatični vezi

 • Vzorec neučinkovitosti: oseba vam nenehno obljublja stvari in svojih obljub ne izpolni.
 • Zdi se vam, da vam oseba ni niti všeč niti ji ne zaupate, vendar ne morete oditi.
 • Vaši prijatelji in družina vam odsvetujejo ta odnos, vi pa ostajate.
 • Opažate, da druge motijo ​​stvari, ki se vam zgodijo, vendar vi to zanikate.
 • Poskušali ste že oditi, vendar se fizično počutite slabo, občutek imate kot da boste umrli ali pa da bo vaše življenje uničeno.
 • Veste, da je oseba »včasih« nasilna in uničujoča, vendar se osredotočate na »dobro« v njej.
 • Do osebe se počutite zaščitniško zaradi njene “težke preteklosti” ali “otroštva” in kljub njenemu nasilnemu vedenju skrbite zanjo.
 • Veste, da z vami manipulira, vendar to zanikate, odmislite ali hitro pozabite slabe stvari.
 • Odnos je intenziven in nedosleden. Naredite vse, da jim ugajate in ste brezpogojno zvesti, medtem ko v zameno ne prejmete ničesar, razen razočaranja in srčnih bolečin.
 • Govorijo vam stvari, ki jih želite slišati, da bi začasno rešili težave: “Naučil sem se svoje lekcije.”, “Dokazoval ti bom svojo ljubezen vsak dan.”, “Življenje je nemogoče brez tebe.”
 • Prišli ste do točke samouničenja in pogosto gojite samopoškodovalne misli.

Če ste se prepoznali v »travmatski povezanosti«, si zapomnite:

Prvi korak k osvobajanju od travmatične vezi je njeno prepoznavanje. Nato ponoven stik s seboj, s svojimi željami, potrebami, s tem za kar veste, da je za vas prav. Šele nato je čas za odhod. Če se boste odločili za odhod ne da bi resnično prišli v stik s seboj, se boste v tak odnos vedno znova vračali. Večkrat kot se boste vrnili, težje bo oditi. Če ste že večkrat odšli in se vrnili nazaj, stopite do usposobljenega psihoterapevta. Šli boste skozi proces osebnostne spremembe, se opolnomočili in za vedno zapustili uničujoče odnose.
Dobro je vedeti tudi to, da se v travmatsko vez lahko zaplete vsak, ne glede na spol in starost.

Travmatske vezi se lahko pojavijo zaradi travmatičnih odnosov v otroštvu ali nerešene pretekle travme. Zaradi biokemične zasvojenosti, ki jo povzročajo vzponi in padci, se travmatskih vezi težko osvobodite sami. Priporočljivo je, da poiščete podporo psihoterapevta ali drugega strokovnjaka, ki vas bo spremljal na poti okrevanja.

Povzeto po članku na spletni strani, dne 26.9.2020. Avtorica Dimple Punjaabi. Prevedla in priredila Snežana Kragelj.
Prejšnji članek Naslednji članek