Faze psihoterapije

14. julija, 2018Snežana Kragelj

Članek je namenjen temu, da si, preden se odločite za terapijo, lahko predstavljate, kako terapija v celoti poteka. Tako se boste zanjo tudi lažje odločili.

Prvi stik – telefonski klic

V medosebnih odnosih je na splošno pomemben prvi stik in vtis, ki si ga o sogovorniku ustvarimo v prvih trenutkih srečanja. Enako je pri prvem stiku s terapevtom. Priporočamo, da terapevta pokličete po telefonu, kljub temu da lahko uporabljate tudi elektronsko pošto. Na prvo srečanje boste lažje prišli, če boste imeli občutek, da ste s terapevtom že vzpostavili prvi stik.

Kaj povprašati terapevta?

Povprašajte ga, kakšno vrsto terapije izvaja, pozanimajte se, ali je ta terapija primerna za vaše cilje, ali sprejema nove kliente, kdaj bi se lahko naročili na prvo srečanje. Terapevta bo po vsej verjetnosti zanimalo naslednje: razlog, zakaj prihajate na terapijo (težave, s katerimi se srečujete), vaše izkušnje s terapijo (jih imate ali je to prvič, da se vključujete v terapijo), kakšna so vaša pričakovanja (trajanje, vrsta …). Nato uskladita termin uvodnega pogovora.

V prvem telefonskem pogovoru je pomembno, da povprašate, kar vas zanima, in tako ugotovite, ali je ta terapevt primerna izbira. Tako si prihranite čas in strošek prvega srečanja, v kolikor bi med prvim srečanjem ugotovili, da potrebujete drugačno vrsto terapije.
Dogaja se, da terapevta pokličejo svojci in želijo na terapijo naročiti nekoga od bližnjih. Tudi če si svojci še tako želijo, da bi pomagali svojemu sorodniku, pa terapija ne bo uspešna, če se zanjo ne odloči sam. V primeru, da se v takem primeru svojec vseeno odloči za terapijo, je le-ta po navadi neuspešna, s čimer se mu naredi še večja škoda. Zato priporočamo, da se na terapijo naroči vsak sam.

Začetna faza

Uvodni pogovor

Terapevtu poveste, s kakšnimi težavami se srečujete in kakšna so vaša pričakovanja. Če vam je težko govoriti o svojih težavah, povejte toliko, kolikor zmorete v tistem trenutku.

Terapevt vam bo predstavil svoj način dela, obliko dela in sodelovanja. Na prvem srečanju lahko že dobite občutek, ali vam terapevt in njegov način dela ustrezata.

Uvodnemu srečanju po navadi sledi štiri do pet srečanj, ki so namenjena temu, da terapevt raziskuje težavo. Postavlja vam vprašanja, da vas bolje spozna in se seznani z vašo preteklostjo, zato da bolje razume vaše doživljanje.

V teh uvodnih urah pa imate tudi sami možnost, da ponovno razmislite o svoji odločitvi za terapijo. Če imate kakršnakoli vprašanja, priporočamo, da o tem spregovorite s terapevtom. V kolikor se v teh uvodnih urah odločite, da terapije ne boste nadaljevali ali da boste začetek terapije prestavili na kasneje, to terapevtu sporočite. Odločitev, da vstopite v psihoterapevtski proces je pomembna odločitev, zato je pomembno, da o vsem, kar vas muči, tudi spregovorite.

Po zaključenih uvodnih srečanjih s terapevtom skleneta terapevtski dogovor.

Terapevtski dogovor

Klient in terapevt se dogovorita, kako pogosto se bosta srečevala (enkrat na teden ali pogosteje). Določita tudi:
• stalen termin srečanj (dan in ura),
• način obveščanja,
• način plačevanja,
• način odpovedovanja srečanj (srečanja se odpovejo le v izrednih situacijah).
Nato sledijo poskusna srečanja.

Poskusna srečanja

Po sklenitvi terapevtskega dogovora se začne terapija. Terapijo začnemo z določenim številom srečanj, navadno jih je od deset do petnajst.
V tem času klient ugotovi, kako poteka psihoterapija, ali se je s terapevtom ujel, kako napreduje, kakšen učinek ima nanj terapija, kako se odziva na srečanjih in po njih itd.

V tem času se oblikuje odnos, ki je ključni dejavnik napredovanja in terapije.

Po poskusnih srečanjih se terapija nadaljuje, kot ste se dogovorili s terapevtom.

Prejšnji članek Naslednji članek